Priemyselná produkcia SR v roku 2022 medziročne poklesla o 4,7 percenta

10.02.2023 Bratislava

Bratislava 10. februára (TASR) - Priemyselná produkcia SR v roku 2022 medziročne poklesla o 4,7 %. V decembri 2022 sa medziročne prepadla o 13 %. Medzimesačne po zohľadnení sezónnych vplyvov sa priemyselná produkcia znížila o 0,8 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Priemyselná produkcia vlani medziročne poklesla o 4,7 %, priemysel zvýšil svoje zaostávanie prejavujúce sa v posledných mesiacoch. Celkovo z 15 sledovaných odvetví slovenského priemyslu (špeciálnych priemyselných zoskupení) v súhrnnej bilancii za 12 mesiacov väčšina medziročne spomalila.

Významnejší vplyv na celkový výkon priemyslu mal za celý rok pokles vo výrobe dopravných prostriedkov o 3,1 %. Z hľadiska štruktúry podľa hlavných priemyselných zoskupení medziročne o pätinu klesla produkcia súvisiaca s energetikou, do 5 % poklesla výroba predmetov dlhodobej spotreby aj výroba pre medzispotrebu a mierne sa znížila aj produkcia investičných prostriedkov. Nárast bol len vo výrobe predmetov krátkodobej spotreby.

V poslednom mesiaci roka väčšina odvetví výrazne pribrzdila výrobu, spomalenie bolo oveľa vyššie ako v iných rokoch, priemyselná produkcia sa v decembri 2022 medziročne prepadla o 13 %. Významnejšie vplyvy na mesačný výsledok malo zníženie výroby dopravných prostriedkov o 14,8 %.

Medzimesačne (oproti novembru 2022) po zohľadnení sezónnych vplyvov sa priemyselná produkcia znížila o 0,8 %.
 

Vyberte región

mark